X

Aspir yağı nedir? Faydaları ve zararları

Aspir yağı nedir? Faydaları ve zararları

Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağ olan aspir yağının Asya, Orta Doğu ve Afrika'nın birçok yerinde kullanılır. Ana vatanı ise Güneydoğu Asya olarak bilinir. Aspir kırmızı, turuncu, sarı ve krem gibi renklerde olabilir. Boy uzunluğu 1 metreye ulaşabilen çiçekli bir bitkiler olarak bilinmektedir. Dikenli ve dikensiz olabilirler. Türkiye'de de kolaylıkla yetiştirilir. Aspir yağ birçok sanayi kolunda işlenerek tüketilebilmektedir. Kozmetik, boya, ilaç ve kimya sanayinde kullanılmaktadır. Aspir yağı en çok zayıflamaya yardımcı olması nedeniyle kullanılmaktadır. Fakat kullanımı için hassasve dikkatli olunması konusunda uzmanlar tarafından uyarılar yapılmaktadır. Ayrıca kullanılacak aspir yağı güvenilir bir kaynaktan tedarik edilmelidir. Aspir yağı vücuda faydalı olan linoleik asit ve omega 6 yağ asitlerini içermektedir.

Aspir yağının faydaları ve zararları

  • İçerdiği yağ asitleri vücudun dengesini korur, kolesterolü dengeler. Böylelikle kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi ve felç geçirme riskleri kolestrole bağlı olarak düşer.
  • Kan şekerini belli bir ölçüde tutar. Buna bağlı olarak diyabet rahatsızlığına yakalanma oranı da düşer.
  • Damar sertliğini önler. Başta prostat ve göğüs kanseri olmak üzere kanser tedavisinde kullanılabilir.
  • Adet gecikmesini engeller. Aspir yağı hormonları dengeyi düzenleyerek adet döngülerini de düzenler. Doğum sonrası çatlakların azalmasına yazrdımcı olmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini arttırır. Nefes problemleri, balgam, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde de kullanılmaktadır.
  • Obeziteye yakalanma oranını düşürmektedir. Sindirimi rahatlatır. Kabızlığı giderir. Eklem ve kas ağrılarına, romatizmaya iyi gelir. Masaj yaparak ağrıyan bölgeye aspir yağı sürülebilir.
  • Saç bakımının yapılmasında örneğin; saçın uzaması ya da saçların kaliteli, parlak görünmesini sağlamada da kullanılır.

Aspir yağının gerekli miktarın üzerinde kullanılması zarar vermektedir. Aspir yağının zararlarını şöyle belirtebiliriz:

  • Aşırı kullanımı diareye sebep olabilir.
  • Antioksidan etkiye sahip olduğundan fazla kullanımı metabolik yapıyı bozar.
  • Vücutta biriken fazla yağların yakılmasına yardımcı olurken, bunların dışarı atılmasında karaciğerin hasar görmesine sebep olabilir.
  • Metabolizmanın fazla hızlanmasına, ciltte gerilmelere, hareketsizliğe, adet dönemlerindeki kullanımlarda kanamaların artmasına ve ağrıların şiddetlenmesine neden olmaktadır.

Aspir yağı nasıl kullanılır?

Aspir yağı ilaç değildir ve aspir yağı reçete ile satılan ilaçların yerine kullanılamaz. Yani herhangi bir hastalığı önleme ya da tedavi amacıyla kullanılan reçeteli ilaçlar gibi değildir. Önerilen ölçüde kullanıldığı takdirde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ölçü fazlası tüketimi yapılırsa zararları ortaya çıkabilir. Alerjik bünyeli olan kişilerin bu yağı kullanmamaları gerekir. Aspir yağı günde bir çay kaşığı kadar içerek tüketilebilir. İsteğe bağlı olarak bir bardak ılık suda veya direk çay kaşığından aspir yağını kullanabilirsiniz. Diğer bir yöntem olarak masaj yaparak cildinize uygulayabilirsiniz. Örnek olarak ağrı ya da çatlakların olduğu bölgeye bu şekilde kullanabilirsiniz. Ürünü kullanmadan önce kesinlikle doktora danışmanız gerekir. Doktorunuz sağlık durumunuza bağlı olarak size aspir yağını kullanıp kullanmamanız gerektiğini ya da ne şekilde kullanmanız gerektiğini söyler.

elmas tüzün
Aspir yağı nedir? ne işe yarar? Aranızda kullananlar varsa fatdaları, zararları ve etkileri hakkında bilgi verebilir mi?